
Günümüzde zemin kaplama işlemlerinde çoğunlukla tercih edilen yapı malzemelerinden birisi de epoksidir. Termosetler grubundan olan epoksi aynı zamanda yapıştırıcı özelliği bulunan kimyasal bir reçinedir. Epoksi, değişen hava şartları gibi dışarıdan gelen fiziksel darbelere ve güçlü kimyasal çözücülere dayanıklı olmasından ötürü, zemin kaplama uygulamalarında sıklıkla tercih edilmektedir. Ortalama olarak 25 senelik ömrü olan epoksi zemin kaplama işlemleri, kullanıcıların maddi açıdan da tasarruflu olmalarını sağlamaktadır.
Değişen hava koşulları dışında, kirlenmelere, ıslanmalara, yağlanmalara ve sürtünmelere de dayanıklı olan epoksi zemin kaplama, zeminin renkli ve dekoratif malzemelerle örtülmesine denmektedir. Reçine olarak da anılan epoksi, bal kıvamında olan 2 bileşenden oluşmaktadır. Bu bileşenler birleştirildikten kısa bir süre sonra kullanılmalıdır. Çünkü birleştirilen bileşenler zaman geçtikçe taşlaşır ve yapışkanlığını kaybeder. Kıvamından ötürü kuvvetli yapışkanlık özelliği bulunan epoksi, inşaat alanlarında betonları, çelikleri, tahtaları yapıştırmak için kullanılmaktadır.
- Selfleveling
- Portakal
- Portakal
- Multilayer
Epoksi Zemin Kaplamanın Özellikleri ve Avantajları Nelerdir?
Ortalama 25 senelik ömrü olan epoksi zemin kaplamalar, aşınmalara, sürtünmelere, kirlere ve bakterilere dayanıklı olmalarından ötürü sıklıkla tercih edilmektedir. Epoksi zemin kaplamaların genel özellikleri ve kullanıcılara sundukları avantajlar şunlardır;
- Hoş ve estetik bir görünüme sahip olan epoksi zemin kaplamalar, dış görünüşe önem veren kullanıcılar için artı puan almaktadır. Ayrıca dekoratif amaçlı kullanılacakları vakit çok fazla renk seçeneğine sahip olmalarında dolayı da sıklıkla tercih edilmektedirler.
- Uygulama süresinin kısa ve kolay olmasının yanı sıra, hızlı ve etkin bir sonuç elde edilmektedir.
- Yapıştırma gücünün kuvvetli olmasından ötürü uzun bir ömre sahip olan epoksi zemin kaplamalar aynı zamanda bakteri oluşumunu da önlemektedir.
- Kaymayan bir yüzey elde edilmesine olanak tanımakla beraber, hijyenik ve kokusuz bir yapıya sahiptir.
- Epoksi zemin kaplamalar kirlere dayanıklı olmakla beraber, kolay temizlenebilmektedir.
Epoksi Zemin Kaplama Nasıl Yapılır?
Parlatılmış ve sızdırmaz betonlara uygulanamayan epoksi zemin kaplama işlemi için zemin hafif gözenekli ve temiz olmalıdır. İşleme başlamadan önce uygulamanın yapılacağı yüzeydeki çukurlar ve çatlaklar onarılmalı ve yüzey temizlenmelidir. Kirli ve düzgün olmayan bir yüzeye, kaplama işlemi uygulandığı vakit alınacak olan verim azalmaktadır. Ayrıca daha önceden yüzeye uygulanan zemin kaplamaları öğrenmek için yüzey test edilmelidir. Uygulama yapılacak alana su dökerek, sızdırmazlık testi yapılabilir. Gözeneklerin kapalı olduğuna işaret eden durum, dökülen suyun yüzeyde kaybolmamasıdır. Eğer su yüzeyde damlacıklar hâlinde kalıyorsa, bu durum yüzeyin epoksi zemin kaplama işlemi için uygun olmadığını göstermektedir.
Uygulama esnasında sıcaklık değeri uygun değilse, bu durum uygulanan zemin kaplamanın soyulmasına ve kabarmasına sebep olabilmektedir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için önceden sıcaklık kontrol edilmelidir. Ayrıca birleştirilen 2 bileşen zaman geçtikçe sertleşeceğinden ötürü, uygulamadan hemen önce ürünleri karıştırmakta fayda vardır. Gerekli testler ve kontroller yapıldıktan sonra epoksi zemin kaplama işlemine başlanabilir. Zemin pürüzsüz ve temiz bir hâle getirildikten sonra, zemin kaplamanın ilk katı olarak astar uygulanmalıdır. En üst katın daha sağlam olması için uygulanan bu astar, sert bir zemin elde etmek için çok önemlidir.
Zeminin hiçbir yeri atlanmadan tamamına astar uygulandıktan sonra, astarın kuruması için beklenmelidir. Bu aşamada önemli olan nokta, astar kurumadan önce zemine basılmaması ve temas edilmemesidir. Astarın kurumasının ardından arakat uygulaması yapılmalıdır. Daha sonrasında epoksi pul serpiştirilir ve son kat uygulanır. Kullanıcıların istekleri doğrultusunda zemin mat bir görünüm dışında parlak bir görünüme de sahip olabilir. Epoksi zemin kaplamanın uygulandığı alanın ne kadar kalın ve sağlam olunması isteniyorsa o duruma göre uygulanan kat miktarı artmaktadır. Uygulama esnasında dikkat edilmesi gereken şey uygulanan katların üzerine, her kat kuruduktan sonra işlem yapılmasıdır. Epoksi zemin kaplamaların üzerine uygulanan boyalar genellikle metalik renkte tercih edilmektedir. Ancak isteğe göre farklı renkler uygulanabilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI
BİR YORUM YAZIN